14 Şubat 2021 Pazar

ÖSYM Tuzak Kurmaz

     Sanılanın aksine YKS sorularında tuzak olmaz. En az 8 – 9 yıldır yapılan sınavlarda özellikle matematik sorularında ÖSYM, tuzak şık koymamaya özen göstermektedir.

Öğrenci soruyu belli bir yere getirmiş fakat bir püf noktayı kaçırdığı için hatalı bir cevap bulmuştur. Çalışmış, pekçok şey öğrenmiş olmasına rağmen, o an aklına gelmemiş bir ayrıntı yüzünden yanlış bir cevap bulmuştur. İşte ÖSYM o cevaba şıklarda yer vermez. Hatta şık sıralaması içinde doğal olarak olması gerekiyorsa bile çıkarır. Dolayısıyla öğrenciye “Dikkat et, bir şeyi unuttun!” der.

İşte birkaç örnek.  

Bu  sorunun çözümünde x’in 10 tane kökü olduğu bulunuyor. Fakat cevap şıklarında 10 yok. Soruya tekrar bakınca farklı kökler dediğini görüyoruz. 2 kökün aynı olduğunu fark ediyoruz ve cevaba ulaşıyoruz. Şıklarda 10 olmaması tesadüf değil elbette.  

 



Bu sorunun çözümünde öğrenci 0’ı unutursa bulacağı cevap 4tür ve şıklardan çıkarılmıştır. Keza kesirden faydalanarak söyleyebileceği 6 ve 9 şıkları da yoktur.


 

Bir örnek daha.

Bu sorunun doğru cevabı, ayrı ayrı hesaplanan 1/6 ve 1/12 olasılıklarının toplamı olan 1/4 tür. Ama şıklarda 1/6 da 1/12 de yok. Yani öğrenci çözümün yarısını yapmışsa işaretleyeceği şık olmadığını görebilecek ve diğer çözümü aramaya koyulacaktır.

                                         



                                                                              Selçuk KOCAOĞLU